Veilig naar school strappen in 3 stappen

De eerste schooldag is in zicht. Het is belangrijk om vanaf het begin goede gewoontes aan te leren. Daarom is het slim om vanaf dag 1 op een duurzame manier naar school te gaan. Kies voor stappen, trappen of -bij langere afstand- het openbaar vervoer en laat de auto thuis. De eerste keer met de fiets of te voet naar school gaan, kan best spannend zijn. De weg naar school is vaak druk, en misschien is je kind nog niet vertrouwd met de omgeving. Daarom is het belangrijk om de route op voorhand al enkele keren te verkennen. Op die manier kan je je kind wijzen op moeilijke punten en samen oefenen zodat je zoon of dochter de omgeving beter leert kennen.

Ontdek welke stappen je kunt nemen om goed voorbereid aan de eerste schooldag te beginnen.

Stap 1: Oefen de basisvaardigheden en -regels

Veilig naar school stappen of trappen is niet alleen een kwestie van een goede fiets, een helm en/of een fluohesje. Het draait ook om voorbereiding en oefening. Door samen met je kind te oefenen, help je hen om zich meer zeker en veilig te voelen op de fiets. Het is daarom belangrijk om eerst buiten een verkeersomgeving te oefenen, zodat ze op een rustige manier ervaring kunnen opdoen.

Gaan jullie met de fiets naar school, oefen eerst enkele vaardigheden op een plaats waar weinig of geen autoverkeer is. Het is belangrijk dat je kind de volgende vaardigheden goed onder de knie heeft: correct vertrekken en stoppen, recht vooruit fietsen en een handgebaar maken om de richting aan te geven. Deze basisvaardigheden lijken eenvoudig, maar ze zijn essentieel voor veilig fietsen in het verkeer.

Als je te voet gaat, bespreek dan een paar belangrijke regels met je kind. Leg uit dat het veiliger is om langs de kant van de huizen te lopen en bekijk samen de verkeersborden.

Geef aan dat ze steeds goed op hun omgeving letten, zowel met hun ogen als oren, en dat het belangrijk is om te anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers. Houd er rekening mee dat het gezichtsveld van een kind kleiner is dan dat van een volwassene, waardoor ze niet altijd alles om zich heen zien. Overweeg om een fluohesje te dragen om beter zichtbaar te zijn.

Stap 2: Test in het verkeer op een rustig moment

Zodra je kind de basisvaardigheden onder de knie heeft, is het tijd om dit te oefenen in een echte verkeerssituatie. Kies een rustig moment van de dag, bijvoorbeeld in het weekend of tijdens de vroege ochtend, om samen een traject te fietsen. Dit hoeft nog niet meteen de weg naar school te zijn. Neem een route met niet te veel verkeer of afleiding. Als je merkt dat je kind zich nog niet zeker voelt, neem dan de tijd om deze stap een paar keer te herhalen. Geef positieve feedback en bespreek samen wat beter kan, zoals het letten op andere weggebruikers. Blijf vooral aanmoedigend en geef complimenten wanneer het goed gaat. Het opbouwen van vertrouwen is hier het belangrijkste.

Ook voor diegenen die te voet naar school gaan is het belangrijk om ervaring op te doen. Dit draagt bij tot de zelfstandigheid van je kind. Net als bij fietsen, geef positieve feedback en moedig je kind aan. Het doel is om je kind zelfverzekerd en veilig te laten deelnemen aan het verkeer, zowel op de fiets als te voet.

Stap 3: Oefen de route naar school

De laatste stap is het oefenen van de route naar school. Kies voor de meest veilige traject naar school, dat is niet altijd de kortste. Door verschillende keren de weg naar school te oefenen, leert je kind potentiële problemen te herkennen. Wees je ervan bewust dat een eerste schooldag extra druk en hectisch is.

Een extra tip: vertrek steeds goed op tijd!