Pleintje in de Onderwijsstraat te Hove is groener dan ooit

Dat sommige projecten in schoolomgevingen veel tijd vergen, is geen verrassing. Bij ingrepen in de publieke ruimte komt veel kijken. Wat begint als een idee, moet uiteindelijk worden omgezet in concrete plannen binnen financiële grenzen en een globale planning op het vlak van ruimtelijke ordening. In 2020 werkte het Octopusplan samen met de gemeente Hove in het kader van de visie Schoolomgeving 2.0. Alle schoolomgevingen kwamen aan bod, waaronder het verharde, grijze en onveilige kruispunt van de Onderwijsstraat, de Veldkantvoetweg en de E. Van Hemeldonckstraat. Het Octopusplan gaf advies op vlak van ontharding, vergroening en ontmoeting. Er was een proefopstelling van 8 maanden, maar ondertussen is de uitvoering met veel aandacht voor groen, ontmoeting en spel definitief verwezenlijkt. Het plein is nu veiliger, groener én stimuleert het tot ontmoeting tussen de (groot)ouders en kinderen van de Albrecht Rodenbachschool en buitenschoolse kinderopvang De Mikado. Het is een meerwaarde voor zowel de schoolgangers als de buurt.

Adviezen Octopusplan

Tijdens de samenwerking in 2020 tussen Hove en Octopusplan, analyseerde Octopusplan verschillende schoolomgevingen in de gemeente. Op basis van een adviesrapport formuleerde Octopusplan een aantal verbeterpunten, dat het bestuur als uitgangspunt gebruikte. Een aantal voorstellen zijn gerealiseerd, waaronder Octopusthermoplasten aan alle scholen en een uitbreiding van de fietsstraten op de fietsassen. De heraanleg van het pleintje ter hoogte van de Onderwijsstraat is een mooi voorbeeld van ‘Schoolomgeving 2.0.’

Inzet op duurzame mobiliteit

Naast adviezen voor de schoolomgevingen, zet Octopusplan zich in voor duurzame mobiliteit en bewustwording hierrond. Samen met de verkeerswerkgroep werden de schoolomgevingen en -routes per fiets geobserveerd, wat leidde tot een gedetailleerde fietsroutekaart voor Hove. Deze kaart toont zowel veilige routes als routes die vermeden moeten worden. Daarnaast zijn punten die extra aandacht vragen van fietsers in beeld gebracht, met advies over hoe zij zich het beste kunnen gedragen.

Schoolomgeving 2.0

Door de wijzigingen in de schoolomgeving én de inzet op sensibilisering rond duurzame mobiliteit, komt Hove tegemoet aan de vier pijlers uit Schoolomgeving 2.0. Er is namelijk ruimte en aandacht voor duurzame mobiliteit en vergroening, maar ook ontmoeting en beweging worden gestimuleerd. Want in een kindvriendelijke en gezonde schoolomgeving telt meer dan verkeersveiligheid alleen.

Nog enkele voorbeelden:

© Foto’s Gemeentebestuur Hove