Maak kans op het grote Octopusfeest en de titel ‘Octopusschool van het jaar’

Afgelopen schooljaar introduceerde Octopusplan voor het eerst de Octopusjaarwedstrijd, een initiatief dat scholen aanmoedigt om zich in te zetten voor een kindvriendelijkere schoolomgeving. Door deel te nemen aan verschillende stimuleerden scholen niet alleen hun leerlingen om te voet of met de fiets naar school te komen of om hun schoolomgeving kindvriendelijker te maken, maar maakten ze ook kans op fantastische prijzen. Het resultaat was een spannende wedstrijd met talloze strapvriendelijke activiteiten. Verschillende scholen vielen dan ook in de prijzen, met als hoofdwinnaar VBS De Wijzer te Zonnebeke, die met zeven tentakels als winnaar uit de pot getrokken werd. Zij mochten zich gelukkig prijzen met een groot en fantastisch Octopusfeest!

De Octopusjaarwedstrijd, hoe zat het weer?

De Octopusjaarwedstrijd was afgelopen schooljaar een groot succes. De deelnemende Octopusscholen verzamelden maar liefst 317 tentakels. Ook dit schooljaar kunnen Octopusscholen tentakels verdienen. In totaal kunnen scholen tot acht tentakels verzamelen door deel te nemen aan de verschillende campagnes.
Vanaf drie tentakels komen scholen in aanmerking voor de prijzenpot met kleine prijzen zoals educatieve boekenpakketten of XXL-spellen. Vanaf vijf tentakels of meer zijn er grotere prijzen te winnen. De hoofdprijs is opnieuw een groot Octopusfeest! Meer details over de live artiest en andere randactiviteiten, worden snel bekend gemaakt.
Hoe meer tentakels een school verzamelt, hoe groter de kans om de hoofdprijs te winnen. Een aantal campagnes vallen op een vast moment tijdens het schooljaar. Voor de andere campagnes kiest de school zelf het tijdstip. Download de Octopusjaarkalender voor een overzicht van de data en vul de eigen school- of klasplanning aan.

De campagnes op een rijtje

Octopusplan heeft acht campagnes, goed voor telkens 1 tentakel.

  • De bekendste campagne is Strapdag, dit jaar op vrijdag 20 september. Octopusscholen ontvangen aan het begin van het schooljaar een materialenpakket voor het uitvoeren van deze campagne.
  • De volgende campagne die op een vast moment staat is Flits. Deze campagne start na de herfstvakantie en loopt tot aan de krokusvakantie. Scholen kunnen gedurende de hele periode leerlingen bewust maken van stappen en trappen in de winter, met aandacht voor zichtbaarheid in het verkeer. Ook voor deze campagne ontvangen scholen materiaal aan het begin van het schooljaar.
  • Ten slotte is er de campagne “Parkour” die dit jaar plaatsvindt van 12 tot en met 16 mei. Tijdens de Parkourweek worden leerlingen een week lang bewust gemaakt van beweging. Zich actief verplaatsen van en naar school, is in eerste instantie een goede manier van bewegen en brengt talrijke gezondheidsvoordelen met zich mee. Het campagnemateriaal voor Parkour ontvangen scholen later in het schooljaar.
  • Naast de campagnes op vaste data, zijn er enkele campagnes die een heel schooljaar lang kunnen worden uitgevoerd. Dit zijn Vergroenen, Gezonde Lucht, Parkeerplaats Vrij en Eigen activiteit. Sommige van deze activiteiten vragen een goede voorbereiding of moeten in samenwerking met de gemeente uitgerold worden. Begin alvast vroeg aan de voorbereidingen om deze campagnes tot een goed einde te kunnen brengen!

Enkele voorbeelden uit schooljaar 2023-2024:

Octopusschool van het jaar 2024

De Octopusjaarwedstrijd van schooljaar 2023-2024 leverde talrijke inzendingen op. Uiteindelijk werd VBS De Wijzer uit Zonnebeke gekroond tot Octopusschool van het Jaar 2024, een eer die ze zeker verdienden na hun prachtige inspanningen. Met zeven tentakels kwamen ze als winnaar uit de pot. Het eerste Octopusfeest vond daar plaats op vrijdag 21 juni. De schooldag werd ingevuld met allerlei leuke, sportieve activiteiten en eindigde met een groot feestje, dankzij niemand minder dan DJ Licious!

Maar zij waren niet de enige winnaars. SBS Vijve behaalde bijvoorbeeld acht tentakels en viel ook rijkelijk in de prijzen. Dit toont aan hoe scholen door creatief en actief betrokken te zijn bij deze campagnes, niet alleen hun leerlingen motiveren om veilig en gezond naar school te komen, maar ook kans maken op mooie beloningen.