22 september – In ruim 1400 basisscholen en 164 Vlaamse gemeenten gaat vandaag Strapdag door. Dit is de jaarlijkse autoluwe schooldag in Vlaanderen die traditioneel doorgaat op vrijdag tijdens de Week van de Mobiliteit. Op deze dag stappen en trappen duizenden leerlingen naar school en vinden er heel wat strapactiviteiten plaats. De auto blijft aan de kant met een aangename, veilige schoolomgeving tot gevolg. Strappen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en komt de luchtkwaliteit ten goede. Strapdag gaat voor de 17e keer door en staat dit jaar volledig in het teken van ‘klimaat’. Leerlingen bewust maken van de klimaatverandering is noodzakelijk. Door te voet of met de fiets naar school te komen, dragen ze hun steentje bij. Naast Strapdag kunnen scholen deelnemen aan maar liefst acht verschillende campagnes om te werken aan een beter klimaat. Zo verdienen ze ‘Octopustentakels’ en maken ze kans op een groot Octopusfeest op het einde van het schooljaar.
Strapdag geeft aftrap voor een schooljaar in het teken van het klimaat
Klimaat is een thema dat niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven. Dat het klimaat verandert, is pijnlijk zichtbaar. De temperatuur is op dertig jaar aanzienlijk toegenomen en er zijn weerextremen. De hittegolven en natuurrampen staan steevast op het programma. Stappen en trappen naar school, zich duurzaam verplaatsen is de kernboodschap van Strapdag. Dat deze doelstelling bijdraagt aan een beter klimaat, behoeft geen betoog. Om scholen, ouders en leerlingen meer bewust te maken van hun impact op het klimaat en hen te mobiliseren, lanceert Octopusplan een nieuw jaarconcept. Scholen kunnen dit schooljaar deelnemen aan acht verschillende campagnes. Naast Strapdag, Flits, Parkour en Verkeerstelling, komen er vier nieuwe campagnes bij: Parkeerplaats Vrij, Vergroenen, Gezonde Lucht en een eigen activiteit. Scholen krijgen dus een waaier aan mogelijkheden om op een laagdrempelige manier te werken aan een beter klimaat. Per campagne verdient de school één tentakel. Vanaf drie tentakels zijn er tal van prijzen te winnen. Vanaf vijf maken scholen kans op de hoofdprijs: een groot Octopusfeest met bekende Live DJ en leuke randanimatie op het einde van het schooljaar. Het nieuwe jaarconcept kadert binnen de visie Schoolomgeving 2.0 van Octopusplan, waar duurzame mobiliteit, vergroening, ontmoeting en beweging centraal staat.
Strapactiviteiten in heel Vlaanderen
In heel Vlaanderen gaan leerlingen te voet of met de fiets naar school en staan er strapactiviteiten gepland. Het nieuwe straplied “Strappen voor ‘t klimaat” galmt over menig speelplaatsen in Vlaanderen en zorgt voor enthousiaste leerlingen die al strappend, dansend en zingend naar school gaan. Daarnaast krijgen scholen heel wat activiteiten aangereikt om de dag te vullen zoals het versieren van de schoolpoort, het organiseren van een wandelroute in de schoolomgeving, het pimpen van de fietsen en veel meer. Verschillende scholen komen creatief uit de hoek. Zo stappen de leerlingen en leerkrachten van GBS De Toetertrein in Nazareth samen de afstand naar Aarlen, het meest zuidelijkste punt van het land. Alle klassen wandelen hun eigen minimumafstand tot ze samen het doel van 550 kilometer bereikt hebben. Octopusplan steunt dit initiatief en schenkt voor elke kilometer een euro aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Met dit initiatief slaat Octopusplan een brug tussen Strapdag en het klimaat.
—
Einde persbericht