Wat is een VERO route?
Een verkeerseducatieve route (VERO) is een route in de schoolomgeving die langs diverse aandachtspunten gaat. Het doel is leerlingen verkeersvaardig maken. Eerst oefenen leerlingen deze vaardigheden in een beschermde omgeving zoals op de speelplaats of in de turnzaal. Daarna is het nuttig om stapsgewijs te oefenen in de schoolomgeving. Op die manier leren kinderen zich stilaan zelfstandig verplaatsen in het verkeer. Net daarom is een verkeerseducatieve route een meerwaarde!
Bij een verkeerseducatieve route komen een aantal vaardigheden en situaties aan bod:
- rechts op de rijbaan fietsen
- rechts/links afslaan
- hindernissen passeren
- kruispunten oversteken
- op een rotonde fietsen
- ….
Doelstellingen van een VERO route
- Stapsgewijs praktijkervaring opdoen in het verkeer op voorwaarde dat leerlingen voldoende fietsvaardig zijn en in een beschermde omgeving hebben geoefend.
- Het leren kennen van de schoolomgeving en -routes met verschillende aandachtspunten.
- Het leren omgaan met echte verkeerssituaties.
- Het leren inschatten van het gedrag van andere weggebruikers
- Het oefenen in klasverband, maar ook na schooltijd met de ouders en grootouders.
Van start gaan met een VERO route
Het Octopusplan helpt gemeenten en scholen om de verkeerseducatieve route vorm te geven. De eerste stap is het samenstellen van een werkgroep waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd zijn. Scholen hebben soms al een bepaalde route die ze gebruiken om de fietsvaardigheden in te oefenen. Tijdens de werkvergaderingen komen al deze zaken aan bod.
Planning:
- Werkgroep samenstellen die bestaat uit iemand van het gemeentebestuur, directie, oudercomité, iemand van het Octopusteam en andere belanghebbenden
- Uitstippelen van de verkeerseducatieve route op kaart
- Bekijken van de verkeerssituaties en -vaardigheden die aan bod komen
- Terreinbezoek om de volledige route te bekijken en foto’s te nemen
- Optioneel: bewegwijzering en routekaart
Een VERO route op kaart
Een geprinte routekaart is een handig instrument voor leerlingen van de derde graad die de fietsvaardigheden inoefenen en zich voorbereiden op het fietsexamen. Leerlingen kunnen na schooltijd met hun ouders de route oefenen aan de hand van deze kaart. De aandachtspunten staan met foto en omschrijving aangeduid. Het Octopusplan levert de kaart ook digitaal aan.
De kaart is vergelijkbaar met een Octopusroutekaart.
Vaste of tijdelijke bewegwijzering van de route
Na het uitstippelen van de route geven instructieborden en pijlen de route vorm in het straatbeeld. Dit kan via vaste of tijdelijke bewegwijzering in combinatie met een infobord aan het begin. De aandachtspunten onderweg krijgen een instructiebord met tips en richtlijnen voor de leerlingen. De borden zijn opgemaakt in de huisstijl van de pijler ‘Educatie’ van het Octopusplan. Het plaatsen van logo’s van oa de gemeente, politiezone, provincie of andere betrokken partijen zijn mogelijk.
Aan de slag met een VERO route?
Contacteer het Octopusplan voor een vrijblijvende offerte via info@octopusplan.be.