Actie in de kijker: gezonde lucht, een wereldwijde uitdaging

Het is slecht gesteld met de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Op 10 maart is de informatiedrempel voor fijnstof in ons land al voor een vijfde (!) keer dit jaar overschreden, lezen we in verschillende bronnen, zoals VRTNWSNieuwsblad en HLN. Kwetsbare doelgroepen wordt aangeraden om geen zware inspanningen te doen met dit weer. De slechte luchtkwaliteit heeft te maken met verschillende factoren. Er is continentale lucht die over onze regio waait, akkers worden in deze tijd van het jaar bemest en de typische lente-temperaturen met milde temperaturenoverdag en een koude nacht, zorgen voor een verhoogd smogniveau. Fijn stof is gevaarlijk voor de gezondheid. Het dringt diep door in de longen en kan daarbij zorgen voor luchtwegklachten, ademhalingsproblemen en astma. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs een korte blootstelling al een negatieve impact op bepaalde hersenfunctiesSlechts zeven landen in de hele wereld behalen de WHO-norm voor luchtkwaliteit. Gezonde lucht is een thema waar Octopusplan al jaren aan werkt onder meer door het belang van schoolstraten in de verf te zetten en door het stimuleren van actieve mobiliteit. Via onze deelwerking Infopunt Publieke Ruimte informeren en sensibiliseren we dagelijks onder meer lokale besturen om werk te maken van een kwalitatieve en gezonde inrichting van publieke ruimten. Octopusplan maakt scholen en leerlingen bewust van het belang van schone lucht en helpt hen om zelf bewuste keuzes te maken in de toekomst want vele kleine stappen kunnen wel degelijk grote impact hebben.


SMOG-record doet scholen sluiten in Aziƫ

Het probleem stelt zich niet enkel in Vlaanderen, maar is een wereldwijd fenomeen. Slechts zeven landen in de hele wereld behalen de WHO-norm voor luchtkwaliteit. In Aziƫ is de luchtkwaliteit dit jaar zelfs zodanig slecht, dat de in Punjab (Pakistan) de gezondheidsnoodtoestand werd uitgeroepen en scholen moesten sluiten. In New Delhi (India) ligt de veiligheidsnorm van fijnstof wel 50 keer hoger dan de WHO-norm.

Schone lucht is een fundamenteel mensenrecht, oordeelde het Indische Hooggerechtshof. Dat kan Octopusplan alleen maar beamen. Het is ontzettend belangrijk voor de gezondheid, zeker van jonge kinderen. Laat dit nieuws daarom een wake-up call zijn om extra stil te staan bij het belang van gezonde lucht. Kinderen vandaag bewust maken van de oorzaken en gevolgen van luchtvervuiling, en hen helpen goede gewoontes aan te nemen, kan ons in de toekomst van heel wat kwaad besparen.

Stilstaan bij luchtkwaliteit in de eigen regio

Er zijn verschillende tools om te weten te komen hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in je eigen omgeving.

– Maak gebruik van metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij

– Bestudeer de Air Quality Index

– Bekijk een overzicht op deze kaart van de Vlaamse Milieumaatschappij

– Installeer de BelAir-app om live meldingen te ontvangen over de luchtkwaliteit in jouw regio

Werk met de klas rond luchtkwaliteit om leerlingen bewust te maken van het probleem. Sta stil bij wat fijnstof precies is, hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in de eigen omgeving en wat leerlingen, scholen of beleidsmakers kunnen doen om de luchtkwaliteit te helpen verbeteren.

Scholen die werken rond Gezonde Lucht, kunnen hiervoor een tentakel aanvragen en hun kansen vergroten op het winnen van de Octopusjaarwedstrijd.